Wat kun je doen met €60.000.000 aan gestolen Bitcoins?: Helemaal niets dankzij een Mareva!

Het zal niemand zijn ontgaan. Vorige week zijn 4.700 bitcoins gestolen bij een hack van Nicehash. Een mooie buit, die met de huidige koers ongeveer €60 miljoen waard is. Dat is mooi voor de dieven, maar nog mooier is als ze de bitcoins daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken. Dat is nu juist niet zo makkelijk omdat Bitcoinvolledig transparant is. In dit artikel leest u hoe de mareva by letter gebruikt zou kunnen worden om de bitcoins te bevriezen.

Iedereen kan namelijk zien waar de gestolen bitcoins zijn gebleven. Op bijvoorbeeld deze website is een overzicht te zien van de wallet waarin deze bitcoins staan. De gestolen bitcoins kunnen altijd gevolgd worden, het heeft dus geen zin om deze bitcoins in een nieuwe wallet te stoppen.

Bitcoin is volledig transparant. Dat komt omdat Bitcoin is gebouwd op de blockchain technologie. De blockchain is in feite een ketting van transacties. Die ketting is inzichtelijk. Daarom kan iedere bitcointransactie gevolgd worden. In theorie zou men dus iedere gestolen bitcoin kunnen vinden. (Let wel, het kan een stuk moeilijker worden als men tumblers gebruikt. Tumblers mengen bitcoins in een grote hoeveelheid transacties zodat het moeilijk is om het spoor te volgen. (wiki))

Om die reden zal het niet zo makkelijk zijn om de gestolen bitcoins om te wisselen. De meeste grote tradingwebsites zullen geen transacties accepteren van de wallet waarin de gestolen bitcoins staan. Wie namelijk handelt in gestolen bitcoins maakt zich schuldig aan heling.

Transparantie is één van de eigenschappen die bitcoin zo veilig maakt. Dat blijkt ook uit deze in dit geval. Wie illegale activiteiten uitvoert met bitcoin kan in beginsel steeds getraceerd worden. Tegelijkertijd is bitcoin wél anoniem, tot op zekere hoogte. Niemand weet namelijk van wie de wallet is. Echter naarmate meer met een wallet gehandeld wordt is het makkelijker de identiteit van de eigenaar te achterhalen. Zeker als verschillende databases gekoppeld worden. Wanneer met een bepaalde wallet bijvoorbeeld iedere zondag bij dezelfde pizzaria wordt gekocht dan is het vrij eenvoudig te achterhalen van wie de wallet is.

Transparantie is ook een nadeel van bitcoin. Het grijpt namelijk zeer diep in op de privacy van mensen. Iedere transactie is immers inzichtelijk en blijft dat ook. Natuurlijk hebben banken ook inzicht in het betalingsverkeer. Een verschil met bitcoins is echter dat banken deze gegevens op enig moment kunnen en moeten verwijderen. Dat kan niet met bitcoins omdat deze gegevens zijn opgeslagen in de blockchain. Bovendien heeft een bank alleen toegang tot gegevens van betalingen die zij zelf uitvoerde. Dat, terwijl iedereen inzicht heeft in de transacties met bitcoins.

Mogen gestolen bitcoins verhandeld worden?

De meeste grote bitcoin-exchanges zullen zich uit principe niet willen bezighouden met de verhandeling van gestolen bitcoins. Aan de andere kant kan €60.000.000,- wel erg verleidelijk zijn om bepaalde principes aan de kant te zetten.

Het verhandelen van gestolen bitcoins is een vorm van heling en in de meeste landen strafbaar. Dan moet wel worden aangetoond dat de handelaar wist (of had moeten weten) dat de bitcoins gestolen zijn. In dit geval is vrij bekend waar de bitcoins staan maar dat hoeft nog niet te betekenen dat iedere exchange ervan op de hoogte is dat deze bitcoins gestolen zijn. Aan de andere kant mag van een bitcoin exchange wel verwacht worden dat zij kennis in de markt hebben en dus ook onderzoek doen als zij bitcoins verhandelen of uitbetalen. Hoe ver die zorgplicht gaat is een juridische vraag, waar een rechter zich over mag buigen. In ieder geval loopt de exchange een risico wanneer zij deze bitcoins verhandelt.

Nicehash zou in dit geval gebruik kunnen maken van een zogenaamde mareva by letter om de gestolen bitcoins effectief te bevriezen. De mareva by letter komt uit het Amerikaans recht en wordt veel toegepast in internationale fraudekwesties(wiki). Het is een brief aan een bank (of bitcoin exchange) waarin staat dat op bepaalde rekeningen gestolen geld staat. Door de bank formeel in kennis te stellen dat bepaald geld verdacht is kan de bank zich later niet meer op onwetendheid. De bank zal dan de rekening bevriezen om zelf niet aansprakelijk te zijn. Door alle bitcoinexchanges wereldwijd te informeren zou Nicehash dus wellicht kunnen voorkomen dat de bitcoins nog verhandeld worden. Dat is even wat werk maar voor €60.000.000,- is het wel de moeite.

2017-12-15T08:47:53+00:00

About the Author:

Stephan Mulders

Leave A Comment