Wat is Hacken (computervredebreuk) volgens de Wet (138ab Sr.)

Volgens het CBS is Hacken de meest gepleegde cybercrime. Ruim zes procent was in 2012 slachtoffer van hacken. Maar wat is hacken nou precies? Hacken wordt in de Wet omschreven als “computervredebreuk” . Dit is het wederrechtelijk binnendringen in een geautomatiseerd werk voor de opslag of verwerking van gegevens.

Wederrechtelijk binnendringen.

Hacken is dus het wederrechtelijk binnendringen in een computer. Van binnendringen is sprake op het moment dat iemand zich ervan bewust was dat hij een beveiligd systeem binnendringt én bewust heeft geprobeerd de beveiliging te omzeilen. Er moet dus in ieder geval sprake zijn van een beveiliging. Er hoeft daarvooor geen maximale of zelfs adequate beveiliging te zijn. Dus een makkelijk te raden wachtwoord kan gezien worden als beveiliging.

Let op: U moet dus altijd een beveiliging op Uw systemen inbouwen indien U hackers wilt kunnen vervolgen. Ongeacht of er belangrijke informatie op het systeem staan!

 In art. 138 Sr. staan ook een aantal gevallen omschreven waarin in ieder geval sprake zou zijn van binnendringen.

 • Door het doorbreken van een beveiliging: Dit is het traditionele hacken. Het is daarbij niet van belang hoeveel moeite de hacker heeft moeten steken in het doorbreken van de beveiliging.

 • Door een technische ingreep de toegang verwerft: In dit geval komt een hacker door een “technische ingreep” binnen in het systeem. Hij doorbreekt de beveiliging dus niet zelf. Bijvoorbeeld door het beveiligingssysteem door middel van een virus uit te schakelen.

 • Met behulp van valse signalen of een valse sleutel: Bijvoorbeeld door je computer een ander IP adres te laten aannemen of door gebruik van een afgekeken wachtwoord.

 • Door het aannemen van een valse hoedanigheid: Onder een valse naam bijvoorbeeld de inloggegevens bemachtigen.

Een geautomatiseerd werk voor de opslag of verwerking van gegevens.

Art. 138ab is alleen van toepassing op het binnendringen in een geautomatiseerd werk voor de opslag of verwerking van gegevens. Een geautomatiseerd werk is een inrichting die bestemd is om langs de elektronische weg gegevens op te slaan en te verwerken. Tot voor kort werd een router niet gezien als een geautomatiseerd werk omdat deze alleen gegevens doorgaf. Het was dus toegestaan om gebruik te maken van iemands WiFi. Op 26-03-2013 heeft de Hoge Raad echter bepaald dat een router ook gehackt kan worden. (vonnis)

“Ethisch hacken”

Minister Opstelten kondigde in januari 2013 een leidraad voor het zogenaamde “ethisch hacken” aan. Ethisch hacken is hacken met als doel om zwakke plekken in een beveiligingssysteem te herkennen. Minister opstelten is van mening dat deze ethische hackers niet vervolgd mogen worden indien: Ze geen veranderingen aanbrengen in het systeem, geen gegevens downloaden en het lek meteen bij de eigenaar melden zónder naar de media te stappen.

Kan dit artikel gebruikt worden in een juridische procedure?

Dat is onwaarschijnlijk. Om die artikel voor consumenten leesbaar te maken is namelijk wat van de juridische precisie geofferd. Het is voor niet-juristen bovendien niet eenvoudig om de juridische accenten in een casus te herkennen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op basis van een schetstekening.

Dit artikel is voornamelijk bedoeld om een algemeen beeld te geven van de juridische aspecten van het internet. Lexxit raadt dan ook af om op basis van dit artikel enige juridische stappen te ondernemen. Dat kan veel schade veroorzaken.

Juridische handhaving bij hacken.

Lexxit Direct biedt juridische handhaving bij computervredebreuk. Met de getroffenen wordt bekeken hoe bewijs verzameld kan worden, op welke wijze de dader het beste aangepakt kan worden en hoe de schade beperkt kan worden. Via de onderstaande knop vindt u meer informatie over Lexxit Direct en kunt u uw casus aan Lexxit voorleggen. Lexxit geeft vervolgens vrijblijvend advies.

Lexxit Direct bij hacken

 

2013-03-06T15:42:33+00:00

About the Author:

Stephan Mulders

9 Comments

 1. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 2. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 3. Wat zijn persoonsgegevens (WBP)? 16 maart 2013 at 17:33

  […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 4. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 5. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 6. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 7. Wat is een notice & takedown verzoek? 16 maart 2013 at 17:44

  […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 8. Wat is digitale opsporing 16 maart 2013 at 17:52

  […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

 9. […] Wat is hacken (computervredebreuk 138ab Sr)? […]

Comments are closed.