Ontgooglen; Het verwijderen van ongewenste berichten, foto’s en video’s uit Google 2018-01-19T13:13:36+00:00

Ontgooglen; Verwijderen uit Google

Ongewenste berichten, video’s of foto’s online.

93 % van de zoekopdrachten worden gedaan binnen Google. Een negatief Google zoekresultaat kan dus een forse impact hebben op uw reputatie. Potentiële werkgevers, relaties en opdrachtnemers Googlen vaak even vóór het eerste gesprek. Als u geluk heeft kunt u in het eerste gesprek uitleg geven. Vaak is het zoekresultaat echter aanleiding om helemaal van een afspraak af te zien.

Er is een oplossing. Sinds 2013 is er het recht om zoekresultaten te verwijderen uit Google. Het zogenaamde “recht om vergeten te worden” of “The right to be forgotten”. Volgens dat recht moet Google in beginsel zoekresultaten verwijderen, tenzij er een groot belang is om dat resultaat te laten staan.

Iedereen kan een verwijderingsformulier invullen. In theorie zouden de meeste verzoeken gehonoreerd moeten worden. De praktijk is echter anders. Slechts 53 % van de verzoeken wordt door Google toegewezen. Een afwijzing wordt vaak voorzien van een standaardtekst, zonder concrete motivering.

Dat is jammer. In beginsel moeten verzoeken namelijk worden toegewezen. Afwijzing zou een uitzondering moeten zijn. Er is dus veel onbenut potentieel. Vaak heeft de betrokkene onvoldoende kennis van het privacyrecht en legt de nadruk op de verkeerde elementen. Google maakt vervolgens handig gebruik van zo’n onhandig verwijderingsverzoek en wijst de kwestie af.

Lexxit ondersteunt bij het indienen van een verwijderingsverzoek. Wij beoordelen eerst of een verzoek kansrijk is. Vervolgens wordt een verzoek opgesteld en worden de juiste elementen benadrukt. Mocht een verzoek toch worden afgewezen dan informeert Lexxit over de mogelijke vervolgstappen.

Net zoals u een fiscalist vraagt voor een belastingaangifte, vraagt u Lexxit om berichten te verwijderen uit Google!

Direct Ontgooglen

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie, een terugbelverzoek of om direct te laten ontgooglen. Aan het intakegesprek en het eerste assessment zijn geen verdere kosten verbonden. Vraag daarom direct en geheel vrijblijvend voor meer informatie.

Ga akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Algemene voorwaarden.

Privacy statement.Voordelen

 • Snel resultaat, binnen 24 uur reactie op uw vraag

 • 95% oplossing, 5% inzet
 • Ook rechtmatige website’s

 • In bijna alle gevallen slaagt het verwijderen van de Google zoekresultaten

 • Ook buitenlandse websites

Nadelen

 • Alleen natuurlijke personen

 • Niet voor bedrijven

Praktijkcasus

Een persoon is slachtoffer van sextortion. Iemand dreigt intieme beelden online te plaatsen tenzij het slachtoffer een aanzienlijk geldbedrag naar Ivoorkust overmaakt. Natuurlijk weigert het slachtoffer te betalen. De afperser zet vervolgens de intieme beelden op internet, met daarbij zijn volledige adres, belangrijkste Facebookvrienden en naam. Voor het slachtoffer is dit funest, niet alleen de partner, vrienden en familie dreigen de intieme beelden te ontdekken, ook op het werk en bij de sportclub.

In zijn verwijderingsverzoek schrijft het slachtoffer dat de website smadelijk en lasterlijk is. Dat is logisch, maar voor Google een reden om af te wijzen. Lexxit dient een nieuw verzoek in waarin de nadruk wordt gelegd op de sextortion (intieme beelden, die zonder toestemming zijn geplaatst).

Binnen 24 uur na het indienen van het Lexx-it verzoek verwijdert Google de zoekresultaten.

Berichten

verwijderen

uit Google

in het kort

Ontgooglen is een krachtig middel, maar geen silver bullet. Zoals ieder gereedschap is het alleen geschikt voor specifieke situaties. Daarom voert Lexxit altijd eerst een vrijblijvende assessment uit, voordat zij een casus aanneemt.

Het recht om vergeten te worden houdt in dat de website niet meer wordt weergegeven wanneer gezocht wordt naar de naam van de betrokkene. Als “Jan Janssen” dus een website ontgoogled dan wordt die website niet meer weergegeven wanneer gezocht wordt naar “Jan Janssen”. De website blijft wél online staan en kan ook nog gevonden worden met andere zoektermen.

Alleen natuurlijke personen kunnen vragen zoekresultaten te verwijderen. Bedrijven hebben geen recht om vergeten te worden.

Verwijdering uit Google is een oplossing voor 95 %. Immers, de website wordt niet verwijderd, maar veel minder zichtbaar. Zeker omdat iedereen juist zoek op de naam van een betrokkene.

Het voordeel is dat ontgooglen laagdrempelig en goedkoop is. Het kan ook worden toegepast wanneer verwijdering van de website zelf niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de website in het buitenland wordt gehost of omdat het bericht zélf wel rechtmatig is.

Kortom: ontgooglen is 95 % van het resultaat voor 5 % van de inzet.

Vraag nu uw online assessment gratis aan.

Aanvragen

Hoe verloopt de verwijderingsprocedure?

Lexxit is transparant in haar werkwijze en discreet in haar werkzaamheden.

De kosten van het verwijderen van berichten op Google staan onderstaand weergegeven. Veelal zijn alleen stap 1 tot en met 3 nodig voor het verwijderen van berichten op Google, zo niet dan kan Lexxit verder gaan waar andere organisaties stoppen.

Gratis

Het recht om vergeten te worden is een krachtig middel, maar niet altijd de oplossing. Lexxit houdt van maatwerk en beoordeelt daarom eerst of uw casus kansrijk is én of er ook andere betere mogelijkheden zijn. Is uw casus niet geschikt, dan leggen wij uit waarom. U krijgt in ieder geval meteen duidelijkheid.

€450

Lexxit stelt op basis van uw casus een verwijderingsverzoek op. Dat verzoek wordt in concept aan u voorgelegd en op basis van uw suggesties aangepast. Vervolgens dient Lexxit het verzoek in.

Lexxit monitort of Google tijdig antwoordt en stuurt desnoods een reminder. Besluit Google te verwijderen? Dan is het resultaat bereikt. Wijst Google het verzoek af? Dan reageert Lexxit op die afwijzing en voert zij nog nadere gronden aan of voegt zij stukken toe. Soms heroverweegt Google haar besluit alsnog.

€200

Mocht Google het verzoek afwijzen dan beoordeelt Lexxit die afwijzing en informeert u over de vervolgstappen.

De Autoriteit Persoonsgegevens kan bemiddelen in sommige kwesties. Zo’n bemiddeling leidt in 66 % van de gevallen alsnog tot verwijdering. Bemiddeling duurt ongeveer twee maanden.

Prijs op Aanvraag

Tegen een afwijzing kan in beroep worden gegaan bij de rechtbank. Dat kan met een verzoekschrift (langzamer) of een kort geding (sneller). De rechtbank beslist uiteindelijk of Google het resultaat moet verwijderen.

Kansrijke verwijderingsverzoeken

 • Oude berichten

 • Berichten over minderjarigen

 • Berichten over strafrecht, gezondheid, seksuele geaardheid, politieke gezindheid, lidmaatschap vakbond, ras, religie en foto’s

 • Bankrekening, creditcard, telefoonnummer, adres, BSN-nummer etc.

 • Expliciete beelden (wraakporno)

 • Onware feiten

Onlangs gepubliceerde berichten over het recht om te vergeten

Lexxit schrijft en publiceert het laatste nieuws op het gebied van internetrecht en privacyrecht. Deze kennis wordt verzameld in onze kennisbank. Lees hieronder de laatste artikels over het recht om te vergeten.

EHRM mengt zich in #metoo. “Fuck you rapist basterd” is een feitelijke beschuldiging en niet toegestaan!

Ook bekende mensen mogen niet voor verkrachter uitgemaakt worden. In de #metoo-discussie regent het beschuldigingen. Veel (mannelijke) celebrities zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste intimiteiten, variërend van handen op benen tot volledige verkrachtingen. De [...]

Vier jaar cel, levenslang op Google.

Recht om vergeten te worden voor criminelen. Meestal worden de namen van criminelen in de media afgekort. Het doel daarvan is de privacy van de crimineel te beschermen. De schandpaal is immers al ruim 160 [...]

10 mythes rondom het recht om vergeten te worden.

In mei 2014 oordeelde het HvJ dat de Spanjaard Costeja een recht heeft om zijn persoonsgegevens uit de Google zoekresultaten te verwijderen. Die uitspraak bracht een stroom aan verwijderingsverzoeken op gang. Er bestaan echter veel [...]