Persbericht van Stichting Reactif – It’s up to you: interactieve film tegen cyberpesten.

Herhaaldelijk zijn ruim 60.000 jongeren het slachtoffer van cyberpesten. Op 19 april, de landelijke dag tegen pesten, lanceert stichting Reactif (non-profit) een interactieve film om jongeren bewuster te maken van hun rol in cyberpesten. Het project is gesubsidieerd door Mediawijzer.net en de Provincie Limburg en is gerealiseerd in samenwerking met o.a. Mijn Kind Online en Pestweb. De film, genaamd It’s up to you, dient als discussiestarter in het onderwijs in de strijd tegen cyberpesten.

Interactieve film.

In de film worden jongeren geconfronteerd met een aantal pestsituaties. Door kijkers zelf keuzes van de hoofdpersoon te laten maken creëert iedere jongere zijn eigen persoonlijke verhaal en ervaart direct de gevolgen van zijn gekozen acties. Jongeren experimenteren met verschillende versies van de film waardoor meerdere kanten van het onderwerp worden belicht.

Discussie over cyberpesten.

Na het bekijken van de interactieve film gaan de jongeren onder begeleiding van hun docent in discussie en leren ze van elkaar welke invloed zij als individu en als klas kunnen uitoefenen op cyberpesten. Hiervoor is een speciale lerarenhandleiding ontwikkeld in samenwerking met Mijn Kind Online. Dit maakt It’s up to you een praktisch handvat die iedere docent in 1 of 2 lesuren kan inzetten.

Scholen en cyberpesten.

It’s up to you wordt in ieder geval in 2013 gratis online beschikbaar gesteld en is hoofdzakelijk ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Jongeren moeten steeds vroeger mediawijs worden omdat ze sneller in aanraking komen met zowel de positieve als negatieve gevolgen van hun doen en laten op sociale media. De eerste reacties van leerlingen: “Ik was even iemand anders, ik kon experimenteren” en “Ik kon me inleven in de gepeste”.

Meer informatie is te vinden op www.itsuptoyou.nu.

Cyberpesten en Internet Risk Management.

Organisaties zijn verantwoordelijk voor een veilige sociale omgeving voor hun werknemers en, in het geval van een school voor hun leerlingen. Dit houdt in dat ze ook verantwoordelijk gehouden kunnen worden indien ze niet optreden tegen cyberpesten. Goede voorlichting is een krachtig middel tegen cyberpesten. Het maakt mensen bewust van hun daden op het internet.

 

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik