De gemeente Voerendaal (zuid-Limburg) werd onlangs geconfronteerd met identiteitsdiefstal op Facebook. Iemand heeft namelijk in haar naam een facebook pagina geopend. Op de facebookpagina zijn diverse foto’s van de carnavalsoptocht geplaatst. Dat al aardig wat mensen hierin zijn getrapt blijkt uit de 160 likes en diverse reacties.

De Facebook pagina blijkt van de website voerendaal.info te zijn. Voerendaal.info is een website waarop foto’s en informatie over evenementen in Voerendaal worden gepubliceerd. Door de Facebook pagina echter “Voerendaal” te noemen en de tekst: “Vanaf dit jaar starten wij in Voerendaal met het communiceren via social media” te gebruiken wordt mogelijk verwarring veroorzaakt. Gebruikers kunnen gemakkelijk denken dat dit een officiële website van de gemeente is.

De gemeente Voerendaal laat op haar website weten zich te distantiëren van de “onofficiële” Facebook pagina. De gemeente heeft zelf een tweede facebook pagina opgericht en zal deze in de zomer van 2013 in gebruik nemen. Het is maar de vraag of dit werkelijk effect heeft.

Lexxit® adviseert de Gemeente om een takedown verzoek bij Facebook te doen. Door toe te staan dat deze pagina online online blijft staan accepteert de Gemeente impliciet dat verwarring wordt veroorzaakt. Het wordt daarom in de toekomst lastiger om de pagina alsnog offline te halen. Nu lijkt de pagina met carnavalsfoto’s nog onschuldig maar wat als iemand bijvoorbeeld, als grap, op de pagina zet dat iedereen een gratis taart bij de gemeente kan afhalen? (Lexxit raadt overigens iedereen af dit soort grappen uit te halen, je veroorzaakt hiermee veel schade)

Dit voorval laat zien dat identiteitsdiefstal eenvoudig is. In vijf minuten kun je een Facebook pagina aanmaken waarin je jezelf uitgeeft voor een gemeente, een ander willekeurig persoon of organisatie. De Facebook pagina wordt in dit geval alleen gebruikt om onschuldige carnavals foto’s online te plaatsen. Het is echter niet moeilijk om in te denken wat kwaadwillenden met een dergelijke pagina kunnen bereiken. Bewaak daarom Uw online imago!

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik