Wat is Internetmisbruik? (Cybercrime)

Door de toenemende digitalisering van de samenleving komen steeds meer mensen in aanraking met de mindere kanten van het internet. Kwaadwillenden misbruiken het internet om schade toe te brengen aan andere mensen. Uitgangspunt hierbij is dat wat in de echte wereld niet mag op het internet ook verboden is.

Vaak wordt bij internetmisbruik aan Cybercrime gedacht. Er zijn veel definities van cybercrime maar over het algemeen komen ze op het volgende neer: Een misdrijf gepleegd met behulp van, of gericht tegen een computer. Voorbeelden van cybercrime zijn: hacken, virussen, online afluisteren, online kinderporno verspreiden en spam. De normale consument of organisatie, zal, na installatie van een goede virusscanner, hier weinig merkbare schade van ondervinden.

Een grotere groep personen wordt echter regelmatig geconfronteerd met berichten of informatie die over hen verspreidt wordt door derden. Zo kan grote schade ontstaan. Zo kan een naaktfoto op internet worden geplaatst, of kan je in een bericht op social media online bedreigd worden, ook een onterecht geplaatste review kan worden gezien als smaad of laster. Een fake twitteraccount is identiteitsdiefstal.

Voor al deze misdrijven geldt dat zij natuurlijk ook in de (normale) offline wereld strafbaar zijn. Het vervelende is dat ze op internet  veel vaker voorkomen, een online bedreiging is bijvoorbeeld zo getypt. Ook veroorzaken ze meer schade, een onterechte review in een krant wordt door minder mensen gelezen dan een online review. Daarnaast is het moeilijker de daders op te sporen, Vaak wordt met een schuilnaam (nickname) gewerkt.

Gelukkig wordt optreden tegen internetmisbruik steeds gemakkelijker. Daders kunnen bijvoorbeeld opgespoord worden door gebruik van digitale opsporing. Ook delen Rechters steeds zwaardere straffen uit.

Kan dit artikel gebruikt worden in een juridische procedure?

Dat is onwaarschijnlijk. Om die artikel voor consumenten leesbaar te maken is namelijk wat van de juridische precisie geofferd. Het is voor niet-juristen bovendien niet eenvoudig om de juridische accenten in een casus te herkennen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op basis van een schetstekening.

Dit artikel is voornamelijk bedoeld om een algemeen beeld te geven van de juridische aspecten van het internet. Lexxit raadt dan ook af om op basis van dit artikel enige juridische stappen te ondernemen. Dat kan veel schade veroorzaken.

Juridische handhaving internetmisbruik.

Lexxit Direct biedt professionele ondersteuning bij juridische handhaving van internetmisbruik. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over Lexxit Direct. Via dezelfde knop kunt u een casus aan Lexxit voorleggen. Lexxit beoordeelt uw casus en geeft vervolgens vrijblijvend advies.

Lexxit Direct internetmisbruik

 

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik