Tweede Kamerlid Marcouch haalde vorige week het nieuws toen zijn motie tegen treitervloggers met grote meerderheid werd aangenomen. Volgens de motie zouden agenten in de toekomst alleen onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht.

De motie heeft al het nodige stof doen opwaaien. Vraagtekens worden gesteld bij bescherming van de persvrijheid.

Bezwaren tegen verbod

Allereerst is er een praktisch bezwaar. Wanneer agenten alleen maar onherkenbaar in beeld gebracht mogen worden is het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om beelden (van agenten) te live streamen. De beelden kunnen namelijk niet live worden geblurred. Het is daarom ook feitelijk onmogelijk om ├╝berhaupt live streams op te zetten van publieke evenementen, de politie is daarbij meestal aanwezig. Het live uitzenden van voetbalwedstrijden kan dus niet meer.

Daarnaast is er ook een juridisch bezwaar. Agenten hebben nu eenmaal een publieke functie, daarbij hoort dat zij ‘gecontroleerd’ kunnen worden door de pers. Die controle is belangrijk voor het goede functioneren van de rechtstaat. Het is natuurlijk best wel vervelend voor de agenten zelf dat zij belachelijk gemaakt worden, zeker omdat sommige filmpjes wel 1.000.000 keer bekeken zijn. Een algeheel verbod zou echter ook de noodzakelijke controlemogelijkheid wegnemen. Het is de vraag of een algemeen verbod niet een te zwaar middel is om een handjevol treitervloggers aan te pakken.

Oplossing: het portretrecht.

Op basis van het huidige portretrecht kan een agent al bezwaar maken tegen de treitervlogs. Een betere oplossing zou dus zijn dat een van de agenten op grond van het portretrecht naar de rechter stapt. Dan kan de rechter beslissen of een verbod (of blurren) in dit specifieke geval nodig is. Wanneer de rechter bevestigend antwoordt kunnen de andere vlogs op basis van die uitspraak gemakkelijk worden aangepakt.

De overheid zou, als werkgever van de agenten, kunnen besluiten een dergelijk proefproces te bekostigen.

Uit de huidige jurisprudentie blijkt dat agenten in beginsel herkenbaar in beeld gebracht mogen worden bij de uitvoering van hun taak. Inbreuken op het portretrecht worden per geval beoordeeld. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat een rechter over de treitervlogs anders oordeelt. Is het bijvoorbeeld in de onderstaande video nodig dat de agenten herkenbaar zijn?

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik