Dat een bewering over een ander onrechtmatig onrechtmatig kan zijn was bekend. Echter, ook een vraag of suggestie kan, onder omstandigheden onrechtmatig zijn. Lexxit legt uit:

Smaad, Laster en onrechtmatige uitingen.

Een negatieve bewering over iemand anders kan onrechtmatig zijn, in de volksmond en het strafrecht spreken we dan over smaad of laster. Zo zal de bewering ”jantje is een oplichter” al snel als onrechtmatig worden aangemerkt als je hier geen bewijs voor hebt. Oplichting is immers een zwaar misdrijf en Jantje heeft het recht om hiervan niet te lichtvaardig beschuldigd te worden.

Smaad en Laster in vraagvorm.

Deze zin kan ook in vraagvorm geformuleerd worden: “Is jantje een oplichter?”. Op het eerste gezicht zou men zeggen dat er nu in ieder geval niet expliciet beweerd wordt dat Jantje een oplichter is. Vragen staat immers vrij toch? Het gerechtshof te Amsterdam oordeelde onlangs dat ook een vraag onrechtmatig kan zijn (1). Door deze vraag te plaatsen moet men er immers rekening mee houden dat de gemiddelde lezer Jantje zal wantrouwen en van oplichting zal verdenken. Wel geldt er door de vraagvorm een minder zware bewijslast.

Smaad en laster in een suggestie.

Ook een suggestie kan onrechtmatig zijn. De bovengenoemde zin wordt nu omgevormd naar: “Jantje lijkt een oplichter”. Hierover oordeelde de Rechtbank Den Haag (2). Wederom zal de gemiddelde lezer tot de conclusie komen dat Jantje niet te vertrouwen is, ondanks het woordje “lijkt” wordt Jantje’s reputatie dus toch geschaad.

Overigens werd in de hierboven genoemde concrete gevallen geoordeeld dat de vragen en suggestie toch geoorloofd waren. Dit, omdat de uitspraken in dit geval gesteund waren op voldoende bewijs. Dat neemt echter niet weg dat een vraag of suggestie wel degelijk smadelijk of lasterlijk kan zijn.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de truc die de Belgische kunstenaar Margritte in het onderstaande schilderij toepast. Door een afbeelding van een pijp te laten zien denkt iemand automatisch aan een pijp. Dat er in werkelijkheid geen pijp is maakt dat niet anders.

smaad,laster

Bron: www.wikipaintings.org

Kan dit artikel gebruikt worden in een juridische procedure?

Dat is onwaarschijnlijk. Om dit artikel voor consumenten leesbaar te maken is namelijk wat van de juridische precisie geofferd. Het is voor niet-juristen bovendien niet eenvoudig om de juridische accenten in een casus te herkennen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op basis van een schetstekening.

Dit artikel is voornamelijk bedoeld om een algemeen beeld te geven van de juridische aspecten van het internet. Lexxit raadt dan ook af om op basis van dit artikel enige juridische stappen te ondernemen. Dat kan veel schade veroorzaken.

Juridische ondersteuning tegen laster en smaad.

Lexxit Direct biedt professionele ondersteuning bij juridische handhaving tegen laster en smaad. Klik op de knop hieronder voor meer informatie. Via dezelfde knop kunt u een casus aan Lexxit voorleggen. Lexxit beoordeelt uw casus en geeft vervolgens vrijblijvend advies.

Lexxit Laster en Smaad

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik