Iemand opsporen op internet lijkt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig. Er wordt immers vaak gebruik gemaakt van een (anonieme) gebruikersnaam. Toch kan een groot gedeelte van de internetmisbruikers, ongeveer 80%, worden opgespoord. Lexxit legt hieronder uit hoe digitale opsporing werkt.

De dader is vaak een bekende.

In ruwweg 50% van de gevallen van internetmisbruik is de dader een bekende. Vreemden hebben namelijk meestal geen reden om iemand via het internet te schaden. Indien U dus slachtoffer bent van internetmisbruik kunt u dus nagaan wie in uw omgeving de dader zou kunnen zijn. Wie was die ene ontevreden klant bijvoorbeeld? Wie maakte de geplaatste foto? Dat zijn allemaal vragen die u zich zelf kunt stellen. Ook geven internetmisbruikers vaak informatie weg over hun identiteit, bijvoorbeeld door het noemen van data en plaatsen. Door goed naar deze informatie te kijken kan de identiteit van de dader in ongeveer 50% van de gevallen worden vastgesteld.

Digitale Opsporing door Lexxit.

Indien U de identiteit van de dader niet kunt vaststellen kan Lexxit de dader voor u opsporen. Lexxit maakt gebruikt van digitaal rechercheurs (Com-Connect DO) die speciaal zijn opgeleid om personen op te sporen op internet en social media. Deze rechercheurs doorzoeken het internet om de identiteit van de dader vast te stellen. Daders maken namelijk vaak ergens een fout waardoor de gebruikersnaam aan een e-mailadres of naam gekoppeld kan worden. Als de digitaal rechercheurs de identiteit van de dader niet kunnen achterhalen houden ze het internet in de gaten om te wachten tot de dader een fout begaat.

Digitale opsporing is niet altijd mogelijk.

Zelfs met behulp van digitaal rechercheurs kan niet altijd de identiteit van de dader achterhaald worden. Dat betekent echter niet dat er niets tegen het internetmisbruik ondernomen kan worden. Zo kan de eigenaar van een website verzocht worden om de gebruiker en de berichten te verwijderen (takedown verzoek). Ook kan de eigenaar verzocht worden het ip adres van de gebruiker af te geven. Een internetprovider kan vervolgens gedwongen worden naam adres en persoonsgegevens vrij te geven.

Internet is dus minder anoniem dan algemeen bekend is. Zelfs al kunnen daders anoniem blijven dan beschermt ze dat niet tegen vervolging.

Kan dit artikel gebruikt worden in een juridische procedure?

Dat is onwaarschijnlijk. Om die artikel voor consumenten leesbaar te maken is namelijk wat van de juridische precisie geofferd. Het is voor niet-juristen bovendien niet eenvoudig om de juridische accenten in een casus te herkennen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op basis van een schetstekening.

Dit artikel is voornamelijk bedoeld om een algemeen beeld te geven van de juridische aspecten van het internet. Lexxit raadt dan ook af om op basis van dit artikel enige juridische stappen te ondernemen. Dat kan veel schade veroorzaken.

Juridische handhaving internetmisbruik.

Lexxit Direct biedt vrijblijvend juridische hulp bij de handhaving van internetmisbruik. Mocht u meer informatie over Lexxit Direct willen dat kunt u op de onderstaande link klikken. Daar kunt u tevens uw casus aan Lexxit voorleggen. Lexxit geeft vervolgens vrijblijvend advies over deze casus.

Lexxit Direct internetmisbruik

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik