Ivoriaanse bende perst Nederlandse mannen af na webcamsex.

Lexxit krijgt steeds meer vragen over afpersing via webcamsex. Het lijkt erop dat een bende uit Ivoorkust actief is op Facebook. Een mooie vrouw verleidt het slachtoffer, meestal een man, om webcamsex met haar te hebben. Dat wordt opgenomen en later gebruikt om het slachtoffer af te persen. Dit wordt ook wel “Sextortion” genoemd, een samenvoegsel van de Engelse woorden “sex” en “extortion” (afpersing).

DSC_0201(klein)

Eind 2014 meldde NOS al dat er in dat jaar 130 meldingen van sextortion werden ontvangen. Daders waren vaak vrouwen uit de omgeving. Nieuw is in 2016 dat een bende uit Ivoorkust in Nederland actief is. Een variant op de klassieke Nigeriaanse oplichterstrucs.

De bende gaat als volgt te werk. Een mooie vrouw voegt random mannen toe als Facebookvriend en verleidt hen om webcamseks te hebben. Later krijgt de man een e-mailtje van haar “broer”, die zegt dat zijn zusje ziek is. De man in kwestie moet de doktersrekeningen betalen anders wordt het filmpje online gezet. In ieder geval één man weigerde te betalen, waarop de film inderdaad online werd gezet, met daarnaast zijn adres, al zijn Facebookvrienden, werkgever etc. etc.

Wat kunnen slachtoffers van afpersing doen?

Het beste wapen tegen deze praktijken is eenvoudigweg geen webcamsex met onbekenden hebben. Dat is natuurlijk achteraf, na het moment van zwakte, wel erg makkelijk praten. Daarom geeft Lexxit hieronder enkele tips.

Aangifte of zelf procederen?

Betalen is in ieder geval niet de oplossing. De afpersers maken handig gebruik van psychologie om zoveel mogelijk geld uit hun slachtoffers te halen. Vaak beginnen ze met relatief kleine bedragen, die langzaam steeds hoger worden. Tot het slachtoffer niet meer kan betalen. Dan wordt de film alsnog online gezet. Het slachtoffer raakt steeds dieper verstrikt in het web van de afpersers. Niet alleen schaamt hij zich voor het filmpje maar ook omdat hij zich heeft laten afpersen.

Het is wel verstandig om aangifte te doen bij de Politie. Zij zullen niet snel optreden in individuele gevallen. Het is namelijk bijzonder lastig criminelen in de Ivoorkust te vangen. Vervolging kost bovendien zoveel tijd dat de film dan allang op internet staat. Echter, wanneer er voldoende meldingen komen kan deze problematiek een andere prioriteit krijgen.

Zelf een civiele procedure starten tegen de afpersers is ook vrij zinloos. In theorie kan men natuurlijk de afpersers opsporen door middel van hun e-mail en IP-adres. In de praktijk zijn deze procedures echter vrij ingewikkeld en dus kostbaar. Bovendien kosten dergelijke procedures bijzonder veel tijd, waardoor de film vaak al online geplaatst zal zijn.

Het is dus bijna onmogelijk om te voorkomen dat de film online wordt gezet. De daders zijn onvindbaar en men weet niet waar zij zullen toeslaan. Het slachtoffer dient er dus rekening mee te houden dat de film uiteindelijk online wordt gezet. Dat is vervelend, maar geeft in ieder geval de mogelijkheid om de omgeving in te lichten. Toch heeft Lexxit nog vier tips om het leed wat te verzachten.

Oplossing bij sextortion: damage control.

De oplossing is damagecontrol. Door snel te handelen kan de schade veroorzaakt door een publicatie beperkt worden. Enkele tips:

Tip 1 Alle profielen verwijderen.

Een simpele beschermingsmaatregel is, tijdelijk, alle social media-profielen verwijderen. De kans is immers aanwezig dat de afpersers nog niet alle Facebookvrienden van het slachtoffer hebben opgeslagen. Bovendien is een belangrijk pressiemiddel juist de exposure op social media. Wanneer die online exposure tot het minumum beperkt wordt is de reikwijdte van de film een stuk minder. De afpersers kunnen dan bijvoorbeeld niet meer naar het Facebook- of Twitterprofiel van het slachtoffer verwijzen.

Tip 2: de beelden zo snel mogelijk verwijderen.

Nadat de films online zijn geplaatst kunnen deze vaak vrij snel verwijderd worden. Een aantal grote internetbedrijven, zoals Google, Facebook, Twitter en Pinterest hebben in oktober 2015 aangegeven wraakporno te zullen aanpakken. Het slachtoffer kan dus eenvoudigweg een verwijderingsverzoek voor de beelden indienen bij de relevante website. Dat verzoek wordt in de meeste gevallen binnen enkele dagen gehonoreerd.

Tip 3: de beelden ontgooglen.

Wanneer de beelden niet verwijderd worden door de hostingmaatschappij kan het slachtoffer proberen de website in kwestie te ontgooglen. Dan worden de beelden in ieder geval uit de zoekmachine verwijderd. Ontgooglen biedt maar een zeer beperkte oplossing. De beelden worden namelijk alleen verwijderd wanneer gezocht wordt naar de naam van het slachtoffer. Bij andere zoektermen, zoals het telefoonnummer van het slachtoffer, blijven de beelden gewoon vindbaar. Het is echter beter dan niets en in ieder geval wordt voorkomen dat een (toekomstige) werkgever de beelden vindt wanneer hij naar de naam van het slachtoffer zoekt.

Tip 4: Zorg voor een positieve zoekmachinereputatie.

Mocht het filmpje na de bovenstaande tips nog steeds in Google verschijnen, zorg er dan voor dat deze zo min mogelijk opvallen. Neem zelf het heft in eigen handen door realistische positieve zoekresultaten te creëren die linken naar informatie over u. Deze pagina’s drukken het filmpje weg naar de tweede of derde pagina van Google. De meeste mensen kijken namelijk niet verder dan de eerste pagina van Google of Bing. Dit kan bijvoorbeeld bereiken door nieuwe authentieke informatie te creëren of bestaande online informatie zoals een bedrijfspagina of artikelen hoog in de zoekresultaten te krijgen. Meer hierover is te lezen op de website van Mijn Online IDentiteit.

Conclusie.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Ook op het internet geldt: if it sounds to good to be true, it usually is. Het slachtoffer kan bijna niet voorkomen dat de beelden online komen. Als de beelden online worden gezet is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Ervaring leert dat snelle verwijdering het beste wapen is. Na verwijdering wordt het schandaal meestal snel door iedereen vergeten.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, of een casus willen melden, kan dat via het onderstaande formulier. Wij helpen u graag verder.

Uw naam *

Uw e-mailadres *

Uw bericht *

CAPTCHA code:
captcha
Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “Verzenden”

Ga akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik