Veilig & vertrouwd online daten

Tekst: Robin de Boer www.datingsitekiezen.nl.

Online dating is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer mensen vinden tegenwoordig een partner via de digitale snelweg. Volgens Lexa start één op de vijf relaties via internet. Uit onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat 37% van alle 50- tot 65-jarige mensen die tussen 2008 en 2013 zijn gaan samenwonen elkaar online heeft ontmoet. Cijfers waar we met z’n allen niet onderuit kunnen. Online dating is een groot succes.

Toch is er dit jaar ook veel negatieve aandacht rondom online dating. Zo meldde de NOS in juli via de website en het 8 uur journaal dat bezoekers van datingsites massaal worden bestookt met nepprofielen. In het artikel is te lezen dat er zeker 700 websites gebruik maken van valse profielen. Ook de Volkskrant berichtte in augustus over datingfraude. Vanaf januari 2016 betaalden 73 Nederlanders opgeteld zo’n 1,2 miljoen euro aan oplichters met nepprofielen.

Waar dagelijks tienduizenden Nederlanders met veel plezier gebruik maken van verschillende datingsites schuilen er ook enkele gevaren bij het ontmoeten van nieuwe mensen via internet. Reden genoeg voor goede voorlichting over veilig en vertrouwd daten.

Keurmerk Veilig Daten

In 2014 is de Stichting Keurmerk Veilig Daten opgericht. De consumentenbond en verschillende spelers uit de datingbranche hebben de handen ineengeslagen om online daten veiliger te maken. Alleen websites die aan strenge eisen voldoen op het gebied van veiligheid, transparantie en klantvriendelijkheid komen in aanmerking voor het keurmerk. Alle 7 aangesloten datingsites tonen het logo van Keurmerk Veilig Daten duidelijk op de website. Zo herken je als consument direct of je veilig kan daten.

Veilig daten

Naast het keurmerk zijn er een aantal andere zaken waar je op moet letten zodat je veilig op zoek kan naar de ware. De drie belangrijkste tips zijn:
Deel nooit persoonlijke gegevens of gevoelige informatie met onbekenden
Stuur nooit geld naar onbekenden en deel geen bankgegevens
Volg niet alleen je gevoel maar gebruik ook je verstand. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dit het meestal ook.

Profiel controle

Bij betrouwbare datingsites wordt je profiel bij aanmelding gecontroleerd. Hoewel je liever direct aan de slag wilt met het zoeken naar een match is een goede controle enorm van belang. Verdachte profielen worden hierdoor direct uit het systeem gefilterd. Sommige sites gebruiken hiervoor een identiteitscontrole. Zo weet je zeker dat de persoon waarmee je contact hebt ook echt de persoon is die je denkt dat hij of zij is. Wel zo veilig natuurlijk!

Datingfraude

Helaas meldt niet iedereen zich aan op een datingsite om de ware liefde te vinden. Oplichters proberen via internet vrouwen of mannen in te palmen om ze vervolgens geld afhandig te maken. De werkwijze van deze fraudeurs is veelal hetzelfde. Ze doen zich voor als de perfecte partner en proberen sympathie op te roepen bij het slachtoffer.

Door in te spelen op bijvoorbeeld de interesses en hobby’s van de vrijgezel ontstaat er tijdens het chatten op de datingsite al snel een klik. Na wekenlang contact is er een vertrouwensband ontstaan of is het slachtoffer verliefd geworden op een niet bestaand profiel. Als de fraudeurs het slachtoffer helemaal hebben ingepalmd komen ze met een verhaal waarbij ze geld nodig hebben. Dit kan variëren van geld wat nodig is voor een vliegticket tot een bijdrage voor een medisch noodgeval. De fraudeurs willen het geld vaak zo snel mogelijk hebben. Nadat het geld is overgemaakt wordt het contact volledig verbroken.

Wil je meer weten over datingfraude? In dit artikel vind je uitgebreide informatie en tips over hoe je datingfraude kunt herkennen en voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Online dating zal in de aankomende jaren ongetwijfeld blijven groeien. Juist daarom is het van belang dat er goede voorlichting is over de kansen en gevaren van datingsites. Door deze kennis te delen kan er niet alleen een hoop ellende worden bespaard, maar kan er bovenal met een veilig gevoel worden gezocht naar de ware.

(Einde gastblog Robin de Boer)

Lexxit: helpt optreden tegen online datingfraude.

Tekst: Stephan Mulders van Lexxit

Slachtoffers van datingfraude krijgen vaak maar weinig steun. De politie acteert meestal niet, de naaste omgeving legt de schuld bij het slachtoffer neer. “Wie betaalt nu aan iemand die men nog nooit heeft gezien”. Die opstelling is onterecht. Zoals bij alle vormen van oplichting is het achteraf onvoorstelbaar dat iemand daar in is getrapt. Men vergeet echter dat de oplichters slim gebruik maken van psychologische wetten om hun slachtoffers te misleiden.

Voorkomen is inderdaad beter dan genezen, maar ook als het kwaad al geschied is kan er vaak veel gered worden.

Lexxit ondersteunt bij de aanpak van online fraudeurs, wij sporen hen op en proberen de schade te verhalen. Mail ons gerust als U een casus wil voorleggen, dan kijken wij er vrijblijvend naar.

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik