Hoe kun je jezelf uit Google zoekresultaten verwijderen (ontgooglen) (voorbeeldbrief)

Met de Google zoekmachine kan bijna alles op internet gevonden worden. Sommige mensen willen echter liever niet gevonden worden. Dat kan zijn omdat een specifieke pagina vervelende informatie over hen bevat (bijvoorbeeld faillissementsverslagen), maar ook gewoon omdat ze aan hun privacy gehecht zijn.

Hieronder staat een voorbeeldbrief waarmee u Google kunt verzoeken uw persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen.

Update: Inmiddels heeft Google Duitsland overigens al aangegeven binnen twee weken een verwijderingsformulier online te zullen zetten. Aangezien deze formulieren in Nederland nog niet beschikbaar zijn kan deze brief voorlopig gebruikt worden.

Update: Google heeft inmiddels een verwijderingsformulier online geplaatst. Het formulier is toegankelijk via deze link. (https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch ) Kennelijk voorziet het formulier wel in een behoefte. De eerste dag dat het formulier online stond heeft Google 12.000 verzoeken mogen ontvangen. Google heeft wel aangegeven niet alle resultaten te zullen verwijderen. In het geval Google Uw verzoek afwijst kunt U altijd even contact opnemen met Lexxit. Wij kijken dan even of de afwijzing terecht is en adviseren over mogelijk te nemen stappen.

Het Hof van Justitie heeft onlangs bepaald dat Google persoonsgegevens verwerkt in haar zoekresultaten. (zie ook dit artikel) Daarom moet Google zich aan de strenge Europese privacy-regels houden. Op grond van artikel 36 Wet bescherming persoonsgegevens kan iemand verzoeken zijn persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Via die weg kan een website waar uw persoonsgegevens (bijvoorbeeld uw naam) op voorkomen uit de zoekresultaten verwijderd worden.

Jezelf uit de Google zoekresultaten verwijderen (ontgooglen): het formulier.

Via dit formulier kan iedereen een verwijderingsverzoek indienen. Doorgaans reageert Google binnen een paar weken. De uiterste reactietermijn is zes weken. Mocht Google in die tijd niet reageren dan kan contact met Lexxit worden opgenomen.

Diensten Lexxit

Lexxit begrijpt het belang van privacy als geen ander. Zij wil het beschermen van privacy voor iedereen feitelijk mogelijk maken. Particulieren kunnen met het formulier zelf eenvoudige verwijderingsverzoeken indienen bij Google. Doorgaans reageert Google binnen een paar weken. De uiterste reactietermijn is zes weken. Mocht Google in die tijd niet reageren dan kan contact met Lexxit worden opgenomen.

Als U liever gebruik maakt van maatwerk kunt U lexxit inschakelen (contact) om Google te verzoeken zoekresultaten te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld ook als Google weigert op Uw verzoek in te gaan. Lexxit is gespecialiseerd in het verwijderen van onrechtmatige berichten (smaad en laster) op internet: Lexxit handhaaft op internet!

Vraag en antwoord.

1. Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking hebben op een natuurlijk persoon. Die definitie moet zeer ruim uitgelegd worden. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn: Naam, adres, telefoonnummer, Dat wil zeggen, bijvoorbeeld naam, adres, geboortedatum, maar ook foto’s, ip-adressen, e-mailadressen etc. etc.

Overigens zijn moeten persoonsgegevens wel specifiek verwijzen naar één persoon. Bijvoorbeeld resultaten over Donald Duck zijn niet automatisch persoonsgegevens omdat veel mensen Donald Duck kunnen heten. Resultaten over een Donald Duck die in een Duckatti rijdt met kenteken 313 en in Duckstad woont zullen wel persoonsgegevens zijn. Hetis dus belangrijk goed te specificeren waarom die resultaten nu juist specifiek naar U verwijzen.

Alleen natuurlijke personen hebben persoonsgegevens. Organisaties kunnen dus niet op grond van deze wetgeving zoekresultaten laten verwijderen.

2. Moet Google alle persoonsgegevens uit haar zoekresultaten verwijderen?

In principe wel. Het HvJ oordeelt dat Google in beginsel alle persoonsgegevens moet verwijderen. Ook als er geen schade voor de betrokkene ontstaat of als dat zeer kostbaar is voor Google, of als dat de zoekresultaten beïnvloedt. Alleen als er bijzondere redenen zijn kan Google anders besluiten. Het HvJ noemt als bijzondere reden dat iemand een rol in het openbare leven speelt. Beroemde personen, of mensen met een publieke functie zullen dus niet snel aanspraak hierop kunnen maken. Overigens lijkt het erop dat Google dat belang wel zal moeten aantonen. Dat is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Update: Google geeft zelf aan alleen oude, niet relevante resultaten te zullen verwijderen. Of dat stand houdt in de rechtszaal is nog maar de vraag. Immers, het HvJ was wel erg duidelijk in haar stelling dat Google moet verwijderen tenzij er bijzondere redenen zijn.

3. Mag Google kosten in rekening brengen voor de behandeling van het verwijderingsverzoek?

Nee.

4. Binnen welke termijn moet Google de resultaten verwijderen?

De Wet bescherming persoonsgegevens stelt een termijn van 4 weken waarbinnen Google moet aangeven of ze de resultaten zullen verwijderen of niet. Een weigering moet bovendien voldoende gemotiveerd zijn.

5. Wat kan ik doen als Google de persoonsgegevens niet tijdig verwijdert?

Het lijkt erop dat Google in ieder geval voornemens is zich aan haar wettelijke plicht te houden en verwijderingsverzoeken serieus te behandelen. Dat blijkt uit de berichten dat ze in ieder geval in Duitsland hun procedures al aanpassen. Google heeft wel aangegeven niet alle verzoeken vrijwillig te zullen verwijderen.

Indien Google een verzoek niet binnen 4 weken reageert, of aangeeft de resultaten niet te zullen verwijderen kunt u de rechtbank verzoeken Google te bevelen alsnog de gegevens te verwijderen. Voor het indienen van dat verzoek is een advocaat niet vereist.

Ook kan het College bescherming persoonsgegevens ingelicht worden. Het Cbp kan Google vervolgens een boete opleggen.

Als Google weigert op Uw verzoek in te gaan kunt U contact met Lexxit opnemen. Wij bekijken Uw casus vrijblijvend en adviseren over mogelijk te nemen stappen.

Vragen?

In het geval U vragen heeft over dit artikel, of over het indienen van dit verzoek kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via ons contactformulier, contact@lexx-it.nl of via 0475 419 420.

Uw naam *

Uw e-mailadres *

Uw bericht *

CAPTCHA code:
captcha
Voer aub de CAPTCHA code hieronder in en druk op “Verzenden”

Ga akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacy statement.

Algemene voorwaarden.

Privacy statement.

Disclaimer

Lexxit aanvaardt uitdrukkelijk geen aansprakelijkheid voor enige schade die mogelijk ontstaat door het gebruik van deze voorbeeldbrief. Het gebruik van de brief is dan ook geheel op eigen risico. Hetzelfde geldt overigens voor de gehele inhoud van dit artikel. Bovendien is dit een algemeen geschreven artikel en zal het niet in alle gevallen toepasbaar zijn.

2017-10-26T12:56:19+00:00

About the Author:

Stephan Mulders

One Comment

  1. Stephen 13 november 2014 at 02:38

    .

    good.

Comments are closed.