Filmproducent doet aangifte tegen internetproviders. Zinloos?

Klaas de Jong, producent van onder andere Michiel de Ruyter, Toscaanse Bruiloft en SneekWeek, heeft aangifte gedaan tegen KPN, Ziggo, Vodafone en Telfort. Deze internetproviders zouden volgens hem vervolgbaar zijn omdat zij toestaan dat Nederlandse films worden doorgegeven via torrentsites. Zal deze aangifte tot vervolging leiden? Lexxit antwoordt.

De Jong is van mening dat de Nederlandse providers eenvoudig het internetverkeer van de torrents kunnen blokkeren. Door dat niet te doen zouden zij zich schuldig maken aan medeplegen (of medeplichtigheid?) van auteursrechteninbreuken. Dat is volgens De Jong vergelijkbaar met iemand die een gestolen fiets verkoopt, die is ook strafbaar vanwege heling.

Auteursrechteninbreuk is inderdaad strafbaar. (art. 31 t/m 32A Aw). Ook een persoon die meehelpt met een inbreuk kan strafbaar zijn.

Providers zijn echter meestal niet strafbaar voor doorgifte. Volgens art. 54a Sr. Kunnen zij niet vervolgd worden zolang zij tijdig voldoen aan een notice & takedown bevel van de Officier van Justitie.

De vervolgingsuitsluiting van art. 54a Sr. komt voort uit de Europese Richtlijn 2000/31/EG. De gedachte is dat providers als een doorgeefluik van informatie fungeren. Van hen kan niet verwacht worden dat zij alle informatie controleren op (auteursrechten-)inbreuken. Zo’n controle zou ook een aanzienlijke inbreuk op de vrijheid van meningsuiting vormen. De provider zou dan namelijk bepalen wat wel en niet op het internet te zien is. Aan de andere kant mogen zij niet zomaar informatie verspreiden waarvan zij weten dat deze informatie onrechtmatig is. Vandaar dat zij wel aansprakelijk zijn wanneer de verspreiding niet gestopt wordt. Er rust dus wel een verwijderingsplicht, maar geen monitoringsplicht.

In de praktijk voldoet een internetprovider vrijwel altijd aan een notice & takedown verzoek door de OvJ. Vervolging is dus bijna nooit mogelijk. De heer De Jong kan ook zelf zo’n verzoek doen, dat vergt wat uitzoekwerk, maar hij kan makkelijk aantonen dat hij het auteursrecht op de films heeft.

Overigens merkte onze collega Arnold Engelfriet tegenover Tweakers al op dat het Openbaar Ministerie een vervolgingsbeleid heeft voor het Auteursrecht. Uitgangspunt is civielrechtelijke handhaving. Slechts bij hoge uitzondering wordt vervolging ingesteld. Zelfs als de providers vervolgd kunnen worden zal het Openbaar Ministerie er waarschijnlijk voor kiezen niet te vervolgen.

De heer De Jong kan dus waarschijnlijk een seponeringsbriefje verwachten. Het OM kan en wil internetproviders niet vervolgen. De aangifte is wel nuttig om dit onder de aandacht te brengen. Het is inderdaad vreemd dat toegestaan wordt dat op grote schaal een inbreuk op de wet wordt gemaakt. Strafrechtelijke handhaving van providers is echter niet de juiste weg. Wellicht is het beter de grootschalige uploaders zelf aan te pakken.

2017-10-25T17:54:37+00:00

About the Author:

Stephan Mulders