GDPR-boetes, laat u niet bang maken!

De invoering van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming, ook wel GDPR) wordt door veel adviesbureautjes aangegrepen om vooral te wijzen op de forse boetes die kunnen worden uitgedeeld. Iedereen die op 18 mei 2018 zijn zaakjes nog niet op orde heeft kan een boete verwachten van wel € 20.000.000,-, zo lijkt het wel. Boeteangst is [...]

GDPR-boetes, laat u niet bang maken! 2018-02-27T10:06:28+00:00

Wat kan ik doen als Google mij niet wil vergeten?

De juridische mogelijkheden na afwijzing van een verwijderingsverzoek. Het recht om vergeten te worden is populair. Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid uit de Google-zoekmachine verwijderd te worden. Google wijst ongeveer twee derde van de verwijderingsverzoeken af. Niet iedereen zal het eens zijn met de beslissing van Google. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om [...]

Wat kan ik doen als Google mij niet wil vergeten? 2017-10-26T11:26:14+00:00

Google Analytics Privacy-Proof in 4 stappen.

CBP publiceert handleiding Google Analytics. Welke webmaster gebruikt er nu geen Google Analytics? Met deze tool kan precies worden bijgehouden hoeveel bezoekers per dag naar een website kijken en welke pagina’s precies populair zijn. Nuttige informatie voor een webmaster. Google Analytics verzamelt echter persoonsgegevens. Daarom moet een webmaster goed opletten dat hij voldoet aan de [...]

Google Analytics Privacy-Proof in 4 stappen. 2017-10-26T11:30:06+00:00

Is een forumbeheerder verplicht berichten op verzoek van gebruikers te verwijderen?

Wie is eigenaar van een forumbericht? Op internetfora wordt veel geschreven door derden. Die bijdrages variëren van eenvoudige berichten tot diepgaande verhandelingen waarin specialistische kennis over een onderwerp wordt gedeeld. Het kan echter voorkomen dat de schrijver de berichten op een later moment toch liever verwijderd zou zien. Een gebruiker vroeg aan Lexxit of een [...]

Is een forumbeheerder verplicht berichten op verzoek van gebruikers te verwijderen? 2017-10-26T11:30:32+00:00

Art. 29 WP geeft beoordelingscriteria bij het recht om vergeten te worden: eindelijk duidelijkheid.

Het recht om vergeten te worden is hot. Sinds mei 2014 is het ‘vergeet mij’-formulier meer dan honderdduizend keer ingevuld. Er bestaat echter veel onduidelijkheid over de reikwijdte van dat recht en de toepassing daarvan. Vorige week heeft Working Party 29, de privacy-organisatie van de Europese Unie, guidelines uitgeven met betrekking tot het dat recht. [...]

Art. 29 WP geeft beoordelingscriteria bij het recht om vergeten te worden: eindelijk duidelijkheid. 2017-10-26T11:39:19+00:00

Schadevergoeding smaad en laster: prakische bezwaren.

Wanneer iemand in aanraking komt met smaad, laster en andere onrechtmatige uitingen ontstaat al snel reputatieschade. Dat er schade ontstaat lijkt meestal vanzelfsprekend maar toch komen hoge schade vergoedingen amper voor. In dit artikel wordt dat aan de hand van een heel spraakmakend voorbeeld toegelicht. […]

Schadevergoeding smaad en laster: prakische bezwaren. 2017-10-26T12:02:50+00:00

Google verwijdert zoekresultaten niet; wat kan ik doen?

Jezelf ontgooglen. Sinds april 2014 kan iedereen Google verzoeken zijn gegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Dat kan via dit formulier. Google heeft inmiddels al 91.000 verzoeken mogen ontvangen. Van die verzoeken is slechts 53 % daadwerkelijk verwijderd. Lexxit legt uit wat gedaan kan worden als Google onterecht weigert te verwijderen. […]

Google verwijdert zoekresultaten niet; wat kan ik doen? 2017-10-26T11:53:58+00:00

Hoe kun je jezelf uit Google zoekresultaten verwijderen (ontgooglen) (voorbeeldbrief)

Met de Google zoekmachine kan bijna alles op internet gevonden worden. Sommige mensen willen echter liever niet gevonden worden. Dat kan zijn omdat een specifieke pagina vervelende informatie over hen bevat (bijvoorbeeld faillissementsverslagen), maar ook gewoon omdat ze aan hun privacy gehecht zijn. […]

Hoe kun je jezelf uit Google zoekresultaten verwijderen (ontgooglen) (voorbeeldbrief) 2017-10-26T12:56:19+00:00

Google Analytics, mag dat wel volgens de Wbp?

Meten is weten! Daarom verzamelt vrijwel iedere website gegevens van haar bezoekers. Bijvoorbeeld het aantal bezoekers, hoe lang ze op de website verblijven, welke pagina’s bezocht worden. Deze gegevens vertellen niet alleen veel over een website maar ook over haar bezoekers. Om die reden is het verzamelen van de gegevens een verwerking van persoonsgegevens in [...]

Google Analytics, mag dat wel volgens de Wbp? 2017-10-26T13:01:58+00:00

Persoonsgegevens en handhaving.

Naam- en adresgegevens van een ander mogen niet zomaar op internet gezet worden. Ook mogen organisaties niet zonder reden hun klantgegevens gebruiken voor marketing. Het verspreiden van foto’s van winkeldieven is ook niet toegestaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van onrechtmatige verwerkingen van persoonsgegevens. Dat het niet mag is leuk maar in dit artikel wordt verder [...]

Persoonsgegevens en handhaving. 2017-10-26T13:02:42+00:00